Υπάρχει φύλακας άγγελος;

Ύπαρχει φύλακας αγγελος; Οι φύλακες άγγελοι είναι άγγελοι που έχουν ανατεθεί να βοηθήσουν, να καθοδηγήσουν και να φροντίσουν τους ανθρώπους στη γη.

Η ιδέα του αν υπάρχει φύλακας άγγελος, αποτελεί εδώ και καιρό, ερώτημα βασικό στην σκέψη του δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, οι προσπάθειες εύρεσής τους στη Βίβλο, μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Έχουμε ο καθένας μας έναν άγγελο αφιερωμένο στην προσωπική μας ευημερία; Υπάρχει φύλακας άγγελος; Τι διδάσκει η Βίβλος, αν μη τι άλλο, σχετικά με τους φύλακες αγγέλους;

Υπάρχει φύλακας άγγελος;
Υπάρχει φύλακας άγγελος;

Βασικά αποσπάσματα από Βίβλο:

Το βασικό απόσπασμα είναι στο κατά Ματθαίου 18:10,:

“Δείτε ότι δεν περιφρονείστε από αυτά τα “μικρά”. Γιατί σας λέω ότι στους ουρανούς, βλέπουν τους άγγελους πάντα στο πρόσωπο του Πατέρα μου, που είναι στον παράδεισο.”

Κατά Ματθαίου 18:10

Εδώ, η φράση “τα μικρά” θα μπορούσε να αναφέρεται, είτε στα παιδιά είτε σε όλους τους πιστούς του Χριστού. Αν αναφέρεται σε όλους τους πιστούς, θα μπορούσε να υποδείξει ότι όλοι οι πιστοί, έχουν φύλακες αγγέλους.

Αν αναφέρεται στα παιδιά, θα μπορούσε να αναφέρεται σε μια πιο περιορισμένη ομάδα αγγέλων. Αυτό δεν θα απέκλειε την πιθανότητα όλοι οι πιστοί, να έχουν έναν φύλακα άγγελο.

Μια σημαντική λεπτομέρεια στο ανωτέρω απόσπασμα είναι ότι ο Ιησούς μιλάει στον πληθυντικό… Οι “άγγελοι” αναφέρονται ως μια ομάδα αγγέλων που στέκονται έτοιμοι να βοηθήσουν τα παιδιά του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτα όμως εδώ, για να βασιστεί μια δογματική πίστη στους φύλακες αγγέλους.

Οι άγγελοι μπορούν να καθοδηγούν τους ανθρώπους;

Σε άλλα εδάφια της Βίβλου, βλέπουμε ότι οι άγγελοι μπορούν και όντως προστατεύουν τους ανθρώπους (Δανιήλ 6:20-23. 2 Βασιλιάδες 6:13-17).

  • Οι άγγελοι μπορούν επίσης και να καθοδηγούν τους ανθρώπους (κατά Ματθαίου 1:20-21. Πράξεις 8:26), με πρόβλεψη των αναγκών τους (Γένεσις 21:17-20, 1 Βασιλειάδες 19:5-7), και παροχή πληροφοριών ή γενικής βοήθειας (κατά Λουκά 1:11-20, Πράξεις 7:52-53· Εβραϊκά 1:14).
  • Το έθνος του Ισραήλ είχε αναθέσει στον αρχάγγελο Μιχαήλ να το προστατεύσει, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι άγγελοι έχουν ανατεθεί στα άτομα και τους ανθρώπους (Δανιήλ 10:21. 12:1).
  • Ο Πέτρος έλαβε βοήθεια από έναν άγγελο για να δραπετεύσει από τη φυλακή (Πράξεις 12:7-11). Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η βοήθεια φαίνεται να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ανάγκη, όχι σε ένα συγκεκριμένο άτομο.

Ιστορικά, η ιδέα των φύλακων αγγέλων

Ιστορικά, η ιδέα του φύλάκα άγγελου αναπτύχθηκε μεταξύ των Εβραίων κατά την περίοδο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Οι αρχαίοι εκκλησιαστικοί πατέρες ανέλαβαν αυτή την παράδοση. Μιλώντας για έναν καλό άγγελο και ένα κακό πνεύμα, που εργάζονται ενεργά στη ζωή ενός ατόμου. Αυτές οι παραδόσεις αναπτύχθηκαν και εκτός της Αγίας Γραφής.

Το αν έχουμε ή όχι έναν φύλακα άγγελο δεν αποκαλύπτεται ξεκάθαρα στη Α.Γραφή. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο Θεός γνωρίζει κάθε μας ανάγκη και είναι σε θέση να στείλει τους Βοηθούς αγγέλους του, να βοηθήσουν αν και όταν προκύψει η περίσταση.

Στην αρχαία Ελλάδα ο φύλακας άγγελος:

Ο Όμηρος στα έργα του ήδη εμφανίζει τη λέξη με αυτή την έννοια, ενώ και οι Ηρόδοτος και Ξενοφών την χρησιμοποιεί για να περιγράψει ειδικούς απεσταλμένους μεταφοράς μηνυμάτων ή πληροφοριών.

Επίσης οι άγγελοι χρησιμοποιούνται και σε άλλα καθήκοντα, όπως σύναψη συνθηκών ή είσπραξη χρημάτων. Ως θεϊκή ή υπερβατική παρουσία η έννοια άγγελος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Ερμή, ο οποίος προσφωνείται ως άγγελος της Περσεφόνης από τον Όμηρο.

Κατά τον Πλάτωνα ο Κάτω Κόσμος έχει τους αγγέλους του, οι οποίοι καλούνται «άγγελοι καταχθόνιοι».

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο φύλακας άγγελος τους, είναι ένα πνευματικό ον, που αναζητεί την ευημερία τους. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο φύλακας άγγελος τους είναι ένας νεκρός αγαπημένος τους, που τους προσφέρει καθοδήγηση. Δείτε τα 11 σημάδια προσοχής που ίσως αποδεικνύουν την ύπαρξη αγγέλων… Η ιδέα ότι ένας φύλακας άγγελος προσέχει τον καθένα μας, έχει τεράστια ανακούφιση στο άγχος και την ζωή μας.

Συνεπώς εσείς επιλέγετε [με βάσει την πίστη και την εμπειρία σας], αν υπάρχουν φύλακες άγγελοι… Νομίζουμε ότι μόνο όφελος θα έχετε αν πιστεύετε… Ακόμα και αν τους θεωρείτε αλλο ενα “καλοφτιαγμένο παραμύθι”..

Το ερώτημα δεν είναι όμως αν έχουμε έναν προσωπικό άγγελο συνεχώς στο πλευρό μας… Αλλά αν έχουμε εναποθέσει την πίστη μας στον Θεό και το Υπέρτατο αγαθό, όπως και αν το έχουμε ονομάσει..Αυτό και μόνο, μπορεί να μας προστατεύσει σε αυτή τη ζωή και σε όλη την αιωνιότητα…ακόμα και ως placebo effect…