Ο ρόλος της διαίσθησης και το έργο της είναι να μας οδηγήσει σε απαντήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Η διαίσθηση συγκεντρώνει πληροφορίες με “μη εμπειρικούς τρόπους”.
Τι σημαίνει αυτό; Με τη διαίσθηση μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για θέματα που δεν γνωρίζετε τίποτα απολύτως. Οι διαισθητικές πληροφορίες είναι μη εμπειρικές. Γιατί δεν τις δεχόμαστε μέσα από τις αισθήσεις μας. Μόλις δεχτούμε μία εικόνα, την χρησιμοποιούμε για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Η πληροφορία αυτομάτως γίνεται εμπειρική.
Από τον 15ο αιώνα διάφοροι συγγραφείς, αναφέρονται στη διαίσθηση προσπαθώντας να την ορίσουν με αποτέλεσμα. Για τον ρόλο της διαίσθησης έχουν αναφερθεί διάφορα. Με χαρακτηριστικούς όρους όπως:
- «Σιωπηρή γνώση»,
- «Αίσθηση ανησυχίας / αρμονίας»,
- «Στιγμιαία κατανόηση χωρίς λογική»,
- «Μη γνωρίζοντας πως»,
- «Αίσθηση γνώσης»,
- «Αυτόματη απάντηση»,
- «Συναισθηματική γνώση»,
- «Έκτη αίσθηση»
Η έννοια και ο ρόλος της διαίσθησης για την άλογη φύση και λειτουργία της, μέσα από ένα πλήθος ορισμών, δείχνει ότι ο ορισμός που έχει επικρατήσει είναι “μια ιδιαίτερη δεξιότητα των ανθρώπων με την οποία επιτυγχάνεται η άμεση κατανόηση ενός (καθορισμένου ή μη) γεγονότος χωρίς την γνώση και το γιατί”.
Αλλά σε τι χρησιμεύει και ποιος ο ρόλος της διαίσθησης. Απλα η διααίσθηση απαντά με απλό τρόπο στο τι είμαστε.
Τελικά τι είμαστε;
Αυτό δεν προκύπτει συγκεντρώνοντας πληροφορίες εμπειρικά αλλά υποβάλλοντας ερωτήματα στον εαυτό μας. Και φέρνοντας στο φως γνώσεις, που δεν γνωρίζαμε πως είχαμε…
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι μια ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια. Αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι πολλών Θρησκευτικών παραδόσεων όπως η εβραϊκή ή η ελληνική και το ζεν.
Φτάνοντας κανείς στα βαθιά πρωτογενή ερωτήματα, ανακαλύπτει το νόημα και προχωρά στο επόμενο επίπεδο αντίληψης. Τα ερωτήματα μας οδηγούν σε μέρη άγνωστα και μας κάνουν να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Συνεπώς ο ρόλος της διαίσθησης είναι το ¨Γνώθι Σαυτόν“.
Ένας διορατικός ψυχοθεραπευτής είχε πει κάποτε:
Αναζητάς απαντήσεις σε ερωτήματα, που μόνο εσύ θα μπορούσες να θέσεις.
Τότε είχαμε σκεφτεί πώς απλά επιβεβαίωνε την πνευματική μας ανωτερότητα. Αργότερα όμως καταλάβαμε πως ορισμένες ερωτήσεις, είναι με τέτοιο τρόπο δεμένες με την ατομικότητα μας, ώστε οι απαντήσεις μόνο από μέσα μας μπορούν και πηγάζουν.
Τις περισσότερες φορές αυτό είναι το τελευταίο μέρος που ψάχνει κανείς. Και το έργο της διαίσθησης, είναι να μας οδηγήσει σε αυτές τις απαντήσεις…
Ενώ το έργο του νου και της καρδιάς είναι η διατύπωση των ερωτήσεων.
Συνεπώς, ο ρόλος της διαίσθησης είναι να απαντά πηγαία. Είναι το Α και το Ω…. Και η απάντηση, για όλες τις ερωτήσεις που πηγάζουν από το νου και από την καρδιά με την αυτόματη οικονομική διασικασία της Φύσης και του Θεού.