Η μουσική ως δώρο Θεού και ίαμα, θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τους αρχαίους Έλληνες.
Αν κάποιος διαβάσει Πλάτωνα, θα δει να παραδέχεται ότι η μουσική δεν δόθηκε στους ανθρώπους για να τους διασκεδάσει, μόνο με τις ευχάριστες μελωδίες.
Η μουσική ως δώρο Θεού και ίαμα, δόθηκε από τους θεούς για να κατευνάσει τα ψυχικά πάθη τους. Και να καταπολεμήσει τις ατέλειες που έχουν στα σώματα τους. Και ασφαλώς, η μουσική δεν επιδρά μόνο πάνω στην ψυχολογία μας, αλλά και στο σώμα μας. Μας εκπλήσσει αυτό, αλλά είναι η αλήθεια…
Οι ασθένειες εκδηλώνονται πρώτα, μέσα στο αιθερικό ή ηλεκτρομαγνητικό περίβλημά του σώματος και από κει, μεταφέρονται στο φυσικό. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της ενέργειας και των δονήσεων, επί της ύλης. Τα σώματά μας, είναι μία μορφή πηλού. Και διαμορφώνονται- μεταλλάσσονται, υπό τον ήχο των δονήσεων, που παράγουν οι ήχοι και η μουσική.
Πράνα η ενέργεια της ζωτικής δύναμης: Στην αγίουβέδρα, το κλασικό ινδικό ιατρικό σύστημα, η σωστή εξισορρόπηση της Πράνα, σημαίνει Υγεία και Ζωτικότητα. Είναι εξίσου ισάξιο θεραπευτικό σύστημα, με τον βελονισμό. Και με την δάκτυλοπίεση, ανήκουν στην κατηγορία των τεχνικών, της κινεζικής ιατρικής, για την εναρμόνιση της ενέργειας.
Η μουσική ως δώρο Θεού και ίαμα στην εξισορρόπηση της Πράνα:
Κατόπιν των παραπάνω παρατηρήσεων, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η μουσική, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές, ακόμα και στα κύτταρα του οργανισμού μας. Συνεπώς, κάτω από προϋποθέσεις, δεν θα θεωρήσουμε παράλογο ότι, η μουσική είναι ικανή να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο.
Η μουσική ασκεί στα όργανα του σώματός μας Ενέργεια…
Διεγερτική ή κατευναστική Ενέργεια. Ανάλογα τον τόνο και τον ρυθμό,
τα αγγεία μας πότε συστέλλονται και πότε διαστέλλονται. Η αναπνοή μας και το αίμα, επιβραδύνεται ή επιταχύνεται, ανάλογα από το tempo και τις συγχορδίες ή μελωδίες. Ανάλογα αν ο ήχος, είναι μείζων ή οξύς ως τόνος.
Η κλασσική ιατρική, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπευτικό παράγοντα μαζί με τα φάρμακα. Για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στο ψυχοπνευματικό και σωματικό, ενός ασθενούς.