Τα 7 καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης [2024]

Ποια είναι τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης; Ποιο βιβλίο ψυχανάλυσης να επιλέξετε;

Αν ψάχνετε στο διαδίκτυο να βρείτε τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης, μην ανησυχείτε… Σας έχουμε την λύση με την παρακάτω λίστα των 7 καλύτερων βιβλίων ψυχανάλυσης που επιλέξαμε για εσάς…

Είναι αλήθεια ότι τα συναισθήματα μας ορίζουν τις σκέψεις μας; Η ψυχανάλυση είναι ένας συναρπαστικός τομέας που το εξηγεί αυτό. Οι θεωρίες και οι υποθέσεις της ψυχανάλυσης είναι ιδιαίτερες, αν και δυσνόητες κάποιες φορές. Αυτό είναι αλήθεια διότι κάποια βιβλία για την ψυχανάλυση και ειδικά από ορισμένους συγγραφείς όπως του Φρόυντ ή του Λακάν, μπορεί να είναι λίγο περίπλοκα στην αρχή για τον οποιονδήποτε που δεν είναι εξοικειωμένος με το αντικείμενο αυτό.

Τα περισσότερα από τα καλά βιβλία για την ψυχανάλυση θα πρέπει να διαβαστούν πολύ προσεκτικά και αργά. Θα χρειαστούν λίγο χρόνο παραπάνω από ότι άλλα βιβλία για να κατανοηθεί το δύσκολο περιεχόμενο τους. Για να το θέσουμε διαφορετικά, δεν είναι το είδος βιβλίου που θα σας ξυπνήσει και θα σας τονώσει, αν νυστάζετε! Επιπλέον, θα χρειαστεί ίσως να ξαναδιαβάσετε κάποιες παραγράφους πολλές φορές για να καταλάβετε τι σημαίνουν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια βιβλία, που πραγματικά αξίζουν την προσπάθεια. Έτσι, ανεξάρτητα από το πόσες περιλήψεις μπορεί να βρείτε σε ένα online βιβλιοπωλείο, θα πρέπει να θυμάστε ότι στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε με τις έννοιες και τους όρους της. Παρόλα αυτά, θα σας δώσουμε μια λίστα με προτεινόμενα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης που είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε πολλούς αναγνώστες, μεταξυ αυτών και σε εμάς.

Καλή ανάγνωση και καλή συγκέντρωση!

Τα 7 καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης στα ελληνικά:


Νο1 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Η ερμηνεία των ονείρων”.

Νο1 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: 
Η ερμηνεία των ονείρων
Συγγραφέας: Freud Sigmund
Εκδότης: Πλέθρον
Η ερμηνεία των ονείρων
Αριθμός Σελίδων: 524
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 24χ17
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γερμανικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2018

Σύνοψη του βιβλίου:
Η ερμηνεία των ονείρων

H ψυχανάλυση έχει κατακτήσει πολλά μετά την Ερμηνεία των ονείρων, όμως δεν θα ήταν τίποτα χωρίς αυτή την ορμητική βρυσομάνα δημιουργικών συλλήψεων, χωρίς αυτό το μνημειώδες συμβολικό τοπόσημο ενός ολόκληρου πνευματικού αιώνα, ενός ολόκληρου πολιτισμού. Η πασίγνωστη φράση του Φρόυντ ότι «το όνειρο είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο» δείχνει και τα ίχνη της προσπάθειάς του. Παράλληλα με την αποκρυπτογράφηση του ονείρου οδηγείται, αναπόφευκτα, στην ανακάλυψη των σημαντικών προταγμάτων της θεωρίας του, που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους μέσα στις σελίδες τηςΤraumdeutung : οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ασυνείδητο, νεύρωση, παλινδρόμηση κ.ά. Ένα από τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσης

Το όνειρο δεν θα αποδοθεί πλέον σε έναν μονοσήμαντο παράγοντα, όπως ένα σωματικό, ένα αντιληπτικό ερέθισμα ή μια έγνοια της ημέρας. Για τη γένεσή του θα συμβάλει ένα πλήθος ετερογενών παραγόντων μέσα στην απαράμιλλη διαπλοκή της περιώνυμης «εργασίας του ονείρου», που πίσω της, βέβαια, η φροϋδική ενόραση θα εντοπίσει –σταθερά παρούσα, στίγμα ενός ολόκληρου ζωικού είδους και πολιτισμού– την ασυνείδητη επιθυμία.


Νο2 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας”.

Νο2 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: 
Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας
Συγγραφέας : Freud Sigmund
Εκδότης: Επίκουρος
Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας
Αριθμός Σελίδων: 155
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 13 x 21
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2015
Έτος Έκδοσης: 2015

Σύνοψη του βιβλίου:
Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας

Όσο αυθαίρετες κι αν είναι πολλές φορές οι κατατάξεις και οι αξιολογήσεις βιβλίων, δεν είναι τυχαίο ότι οι “Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας” του Σ.Φρόυντ περιλαμβάνονται σχεδόν πάντα στις απαριθμήσεις εκείνων των λίγων βιβλίων , που σημάδεψαν τη σκέψη του ανθρώπου και που από την εμφάνισή τους και ύστερα τα πράγματα οριστικά πια δεν είναι όπως πριν.


Νο3 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία”.

Νο3 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: 
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία
Συγγραφέας: Fromm Erich
Εκδότης: Διόπτρα
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία
Αριθμός Σελίδων: 368
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14×21
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2017
Έτος Έκδοσης: 2017

Σύνοψη του βιβλίου:
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία

Ένα κλασικό βιβλίο του μεγάλου διανοητή Erich Fromm που αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ. “Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία” του Erich Fromm παραμένει διαχρονικά ένα επίκαιρο και προφητικό βιβλίο για όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και για όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν, καθώς η ελευθερία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την ένταση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού ολοκληρωτισμού.

Στο εμβληματικό αυτό έργο, ο Fromm εξηγεί αρχικά πως οι επαναστατικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση, η υπέρμετρη δύναμη του κεφαλαίου και η οικονομική κρίση μεγαλώνουν τα αισθήματα αβεβαιότητας, μοναξιάς και ασημαντότητας του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ η απειλή πολέμου ισχυροποιεί τον φόβο. Στη συνέχεια εστιάζει στους μηχανισμούς άμυνας του ατόμου, που είναι ταυτόχρονα και οι μηχανισμοί διαφυγής του από την ελευθερία: ο ολοκληρωτισμός, η ροπή προς την καταστροφή και ο κομφορμισμός.

Και αν για τον ανυποψίαστο πολίτη ο κομφορμισμός είναι ακίνδυνος, για τον Fromm έχει τεράστια σημασία: στα πλαίσια αυτής της «λύσης», στην οποία προσφεύγει η πλειονότητα των μελών της κοινωνίας, ο άνθρωπος παύει να είναι ο εαυτός του και υιοθετεί απολύτως τον τύπο της προσωπικότητας που του επιβάλλουν τα πολιτιστικά πρότυπα, η κοινή γνώμη, η κοινή λογική.


Νο4 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Ο βάτραχος στο ντιβάνι”.

Νο4 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: 
Ο βάτραχος στο ντιβάνι
Συγγραφέας: De Board Robert
Εκδότης: Καλέντης
Ο βάτραχος στο ντιβάνι
Αριθμός Σελίδων: 220
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2012

Σύνοψη του βιβλίου:
Ο βάτραχος στο ντιβάνι

Ο Βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame “Ο άνεμος στις Ιτιές”, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα… Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία!

Μέσα από τους εύθυμους διαλόγους που συνθέτουν τις δέκα συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή του, ο Βάτραχος μαθαίνει να αναλύει τα αισθήματά του και να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε αυτή τη διδακτική διαδρομή συναντάει το “εξεγερμένο παιδί” και τον “ενήλικα” που κρύβει μέσα του, ενώ, αυτάρεσκος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όπως πάντα, αποφασίζει εντέλει να αφοσιωθεί σε ένα εντελώς νέο εγχείρημα.


Νο5 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Εισαγωγή στην ψυχανάλυση”.

Νο5 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: Εισαγωγή στην ψυχανάλυση
Συγγραφέας : Freud Sigmund
Εκδότης: Επίκουρος
Εισαγωγή στην ψυχανάλυση
Αριθμός Σελίδων: 448
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2015
Έτος Έκδοσης: 2015

Σύνοψη του βιβλίου:
Εισαγωγή στην ψυχανάλυση

Η “Εισαγωγή στην ψυχανάλυση” περιέχει τις τελευταίες παραδόσεις που έδωσε ο Φρόυντ σε προχωρημένη ηλικία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης μπροστά σε ένα μεικτό ακροατήριο, για το οποίο προϋπέθεσε ότι έρχεται σε επαφή με την ψυχανάλυση για πρώτη φορά. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε τις παραδόσεις του εισαγωγικές και ανάλογος ήταν και ο τρόπος που χρησιμοποίησε για την κατανόησή τους: εισαγωγικός, επαγωγικός και κατά το δυνατόν εκλαϊκευτικός.

Έτσι η “Εισαγωγή στην ψυχανάλυση” είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει σε αξιοθαύμαστον βαθμό εκείνες τις αρετές, με τις οποίες ένας μεγάλος επιστήμονας σε ευτυχείς συμπτώσεις της ζωής του διασπά τα τείχη της επιστημονικής περιχαράκωσης και έρχεται ως διαφωτιστής και δάσκαλος να συναντήσει το μεγάλο κοινό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από τα βιβλία του Φρόυντ η “Εισαγωγή στην ψυχανάλυση” βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης και του πλατύτερου κοινού, αφού σε αυτό βρίσκει όχι μόνο μια πραγματική εισαγωγή, αλλά και μια ανασκόπηση και σύνοψη ολόκληρης της ψυχανάλυσης.


Νο6 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Μελέτες για την υστερία”.

Νο6 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: Μελέτες για την υστερία
Εκδότης: Επίκουρος
Μελέτες για την υστερία
Σειρά βιβλίου: Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη
Αριθμός Σελίδων: 412
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×13
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γερμανικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2002
Έτος Έκδοσης: 2002

Σύνοψη του βιβλίου:
Μελέτες για την υστερία

Δύο πρωτοπόροι γιατροί και πέντε γυναίκες ασθενείς συναντήθηκαν σε μια ευτυχή για την επιστήμη στιγμή και από αυτή προέκυψε τούτο το βιβλίο. Η μία ήταν ασθενής του Μπρόυερ, οι άλλες τέσσερις του Φρόυντ. Δίπλα σε ένα θεωρητικό μέρος, οι δυο γιατροί πραγματεύονται στον πυρήνα του βιβλίου ο καθένας χωριστά τις ιστορίες αυτών των πέντε γυναικών, που με τα ψυχικά τους προβλήματα θα μπορούσαν να είναι γυναίκες της διπλανής μας πόρτας. Παρά την ασθένειά τους, την υστερία, ή ίσως και εξαιτίας αυτής, ήταν τόσο ευφυείς και κατά κάποια έννοια υγιείς, ώστε συνέβαλαν τα μέγιστα στη γέννηση ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της ψυχοθεραπείας.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περίφημη ασθενής του Μπρόυερ “Άννα Ο.”, που έδωσε την αφορμή να ανακύψει κατά τη διάρκεια της θεραπείας της η “καθαρτική μέθοδος”, πάνω στην οποία στηρίχθηκε αργότερα η ψυχανάλυση. Αλλά και οι άλλες τέσσερις ασθενείς, τις περιπτώσεις των οποίων πραγματεύεται ο Φρόυντ, έγιναν αφορμή να γράψει ο Φρόυντ τέσσερα λαμπρά ιστορικά ασθενείας που, όπως λέει ο ίδιος, απαλλαγμένα από τον επιστημονικό φόρτο, διαβάζονται σαν λογοτεχνικά αφηγήματα.

Νο7 βιβλίο ψυχανάλυσης:
“Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας”.

Νο7 της λίστας με τα καλύτερα βιβλία ψυχανάλυσηςς: Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας
Εκδότης: Ροές
Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας
Σειρά βιβλίου: Ψυχολογία – Ψυχανάλυση
Αριθμός Σελίδων: 214
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γερμανικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2003
Έτος Έκδοσης: 2003

Σύνοψη του βιβλίου:
Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την “αγάπη” τους.

Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά.

Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Πηγή βιβλίων: Public