Τα 7 καλύτερα βιβλία ψυχολογίας [2024]

Βρήκαμε τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας για εσάς! Θεωρούμε ότι θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σας και θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Γνωρίζοντας τον εαυτό σας πιο ουσιαστικά με τις αδυναμίες του.

Τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας θεωρούμε ότι είναι αυτά που βοήθησαν κι εμάς… Όταν ψάχναμε κι εμείς στο διαδίκτυο για τα “καλύτερα βιβλία ψυχολογίας”.

Η αλήθεια είναι ότι το διάβασμα είναι σωτήριο για κάποιους ανθρώπους. Οι γνώσεις που συχνά χρειάζονταν χρόνια για να συγκεντρωθούν, πλέον τις βρίσκει κανείς μετά από εκτεταμένη έρευνα, στο διαδίκτυο. Και οι καλύτεροι συγγραφείς και μυαλά στον τομέα της ψυχολογίας, μας έχουν δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, προκειμένου να καταλάβουμε πώς λειτουργεί πραγματικά ο εγκέφαλος μας. Γιατί ο εγκέφαλος μας λειτουργεί με ιδιαίτερα μυστηριώδη τρόπο.

Υπάρχουν τόσες χρήσιμες γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε αν κατανοήσουμε πραγματικά πώς λειτουργεί αυτό το υπέροχο όργανο ελέγχου, ο εγκέφαλός. Γνωρίζουμε ότι για να είναι κανείς επιτυχήμενος στη ζωή, θα πρέπει να υιοθετήσει επιτυχημένες συνήθειες, να είναι έξυπνος στοχαστής και να είναι σε θέση να βρίσκει γρήγορες και ευέλικτες λύσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα αυτά, παρά μόνο αν κατανοήσετε την επιστήμη πίσω από αυτά.

Και όσο περισσότερα γνωρίζετε για την ψυχολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά, τόσο το καλύτερο. Η ανάγνωση καλών βιβλίων ψυχολογίας σας επιτρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας, απορροφώντας ό, τι ερευνητές, καθηγητές, και συγγραφείς πέρασαν χρόνια για να τα συγκεντρώσουν και να τα γράψουν.

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο για να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας, παρά μόνο μέσα από ένα καλό βιβλίο ψυχολογίας. Συνεπώς παρακάτω θα βρείτε τα:

Τα 7 καλύτερα βιβλία ψυχολογίας στα ελληνικά:


Νο1 βιβλίο ψυχολογίας:
“Η δύναμη του υποσυνειδήτου”.

Λίστα με τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας: Νο1- Η δύναμη του υποσυνειδήτου
Συγγραφέας: Murphy Joseph
Εκδότης: Διόπτρα
Η δύναμη του υποσυνειδήτου
Αριθμός Σελίδων: 260
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 1995
Έτος Έκδοσης: 1995

Σύνοψη του βιβλίου:
Η δύναμη του υποσυνειδήτου

Ένα από τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας και αυτο-βοήθειας που γράφτηκαν ποτέ. Το βιβλίο Η Δύναμη του Υποσυνειδήτου έχει γίνει κλασικό και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις συμβουλές του.
Η Δύναμη του Υποσυνειδήτου είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει τη ζωή σας. Οι τεχνικές του είναι απλές, χρήσιμες, κατανοητές, εύκολες και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά την ημέρα για να λειτουργήσουν. Ένα απλό σύστημα που αν το εφαρμόσετε θα βελτιώσει κάθε τομέα της καθημερινής σας ζωής. Θα σας προσφέρει νοητική ισορροπία, υγεία, οικογενειακή γαλήνη, οικονομική ανεξαρτησία, τα πάντα. Με λίγα λόγια, θα σας κάνει έναν ευτυχισμένο και γεμάτο αγάπη άνθρωπο.
Ο τρόπος της σκέψης και τα όσα πιστεύετε καθορίζουν το πεπρωμένο σας
Η Ζωή σας είναι κατασκεύασμα των σκέψεών σας.


Νο2 βιβλίο ψυχολογίας:
“Η συναισθηματική νοημοσύνη”.

Λίστα με τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας: Νο2- Η συναισθηματική νοημοσύνη
Συγγραφέας: Goleman Daniel
Εκδότης: Πεδίο
Η συναισθηματική νοημοσύνη
Αριθμός Σελίδων: 488
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 23χ17
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2011

Σύνοψη του βιβλίου:
Η συναισθηματική νοημοσύνη

Τι είναι το IQ; Η μοίρα μας; Δεν είναι πάντως αυτό που συνήθως φανταζόμαστε. Αντίθετα, οι αντιλήψεις μας για την ανθρώπινη νοημοσύνη είναι αρκετά περιορισμένες, επειδή αγνοούν ένα καίριο πεδίο ικανοτήτων που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή. Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο ο Daniel Goleman, με αφετηρία τις πρωτοποριακές έρευνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά, καταλήγει σε μια υπέροχη σύνθεση των πρόσφατων νευροεπιστημονικών ανακαλύψεων γύρω από τα συναισθήματα και αναδεικνύει τους παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία των ατόμων.

Οι παράγοντες αυτοί –η αυτοεπίγνωση, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η επιμονή, ο ζήλος και η αυτοενεργοποίηση, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική προσαρμοστικότητα, ο αλτρουισμός και η συμπόνια– συγκροτούν ένα εντελώς διαφορετικό είδος ευφυΐας: τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη ή νοημοσύνη της καρδιάς αντιπροσωπεύει μια νέα αντίληψη επιτυχίας και ένα σπουδαίο σχέδιο ζωής. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαπρέπουν στην κοινωνική σφαίρα, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, πετυχαίνουν στο χώρο της εργασίας. Είναι η ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπινου είδους.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Η συναισθηματική εκπαίδευση τρέφει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο, εξοπλίζοντάς τον με τις δεξιότητες που του είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα στη ζωή του. Ο Goleman καθοδηγεί γονείς και δασκάλους ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες και να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το μοναδικό κανάλι επικοινωνίας στην παιδική ηλικία.


Νο3 βιβλίο ψυχολογίας:
“Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης”.

Λίστα με τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας: Νο3- Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης
Συγγραφέας: Robert Greene
Εκδότης: Διόπτρα
Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης
Αριθμός Σελίδων: 712
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 170 x 240
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2021
Έτος Έκδοσης: 2021

Σύνοψη του βιβλίου:
Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης

Είμαστε κοινωνικά όντα. Οι ζωές μας εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Το να γνωρίζουμε γιατί δρουν οι γύρω μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο μας δίνει μια μοναδική δεξιότητα, χωρίς την οποία όλα τα άλλα ταλέντα μας δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Αντλώντας παραδείγματα από ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Περικλής, η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και πολλές άλλες, ο Robert Greene μας δείχνει τον τρόπο να αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματά μας και να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο. Να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και διορατικότητα και να καταφέρουμε να διακρίνουμε τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες των συνανθρώπων μας. Να ξεφύγουμε από τη ζώνη της άνεσής μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε τον βασικό, ουσιαστικό στόχο της ζωής μας.

Είτε πρόκειται για την επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή είτε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης προσφέρουν ευφυείς τακτικές επιτυχίας. Ο Robert Greene έχει βοηθήσει εκατομμύρια αναγνώστες αποστάζοντας την αρχαία σοφία, γνώση και φιλοσοφία σε προσβάσιμα βιβλία για όσους αναζητούν δύναμη, βελτίωση και κατανόηση.


Νο4 βιβλίο ψυχολογίας:
“Αισθανθείτε καλά”.

Αισθανθείτε καλά
Συγγραφέας: Burns David D.
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αισθανθείτε καλά
Σειρά βιβλίου: Βιβλιοθεραπεία
Αριθμός Σελίδων: 449
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 1996

Σύνοψη του βιβλίου:
Αισθανθείτε καλά

Ο Ντέιβιντ Μπερνς μοιράζεται μαζί σας κάποιες από τις επιστημονικά ελεγμένες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψή σας και να αρχίσετε να «αισθάνεστε όμορφα». Οι τεχνικές είναι βασισμένες σε μια νέα μορφή θεραπείας, γνωστή ως γνωστική θεραπεία. Στην πραγματικότητα, η γνωστική θεραπεία συνιστά μια από τις πρώτες μορφές ψυχοθεραπείας, η οποία σε κλινικές ερευνητικές μελέτες αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική απ’ ό,τι η φαρμακοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά στην αντιμετώπιση της μείζονος και της ελάσσονος κατάθλιψης.

Αν και τα αντικαταθλιπτικά είναι συχνά πολύ χρήσιμα, τώρα πια έχουμε στη διάθεσή μας μια αποτελεσματική προσέγγιση, η οποία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις συναισθηματικές τους διαταραχές χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πάρουν φάρμακα. Και ακόμη και στην περίπτωση που ήδη παίρνετε φάρμακα, οι τεχνικές αυτοβοήθειας που περιγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο μπορούν να επισπεύσουν τη βελτίωση της κατάστασής σας. Το βιβλίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας ever…


Νο5 βιβλίο ψυχολογίας:
“Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις”.

Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις
Συγγραφέας: Carnegie Dale
Εκδότης: Κλειδάριθμος
Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις
Αριθμός Σελίδων: 496
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2009

Σύνοψη του βιβλίου:
Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις

Αυτό το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου! Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει αυτό το μπεστ-σέλερ του Ντέηλ Κάρνεγκι, το οποίο έχει ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια πωλήσεις, για να υπερνικήσουν την κακή συνήθεια να στενοχωριούνται. Ο Ντέηλ Κάρενγκι προσφέρει μια σειρά από πρακτικές συμβουλές που μπορείς να αξιοποιήσεις ακόμη και στο σημερινό κόσμο του 21ου αιώνα -συμβουλές που θα σου είναι χρήσιμες σε όλη σου τη ζωή! Ανακάλυψε πώς: – Να απαλλαγείς από τις μισές ακριβώς επαγγελματικές σου στενοχώριες αμέσως – Να μειώσεις τις οικονομικές ανησυχίες σου – Να μετατρέψεις την κριτική που σου κάνουν σε πλεονέκτημα – Να αποφεύγεις την κούραση και να φαίνεσαι νέος/νέα – Να κερδίσεις μία ώρα από τον καθημερινό σου ύπνο – Να βρεις τον εαυτό σου και να παραμείνεις ο εαυτός σου -θυμήσου ότι σαν εσένα δεν υπάρχει δεύτερος πάνω στη Γη!

Το βιβλίο “Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις” ασχολείται με τα θεμελιώδη συναισθήματα και ιδέες. Είναι συναρπαστικό στην ανάγνωση και εύκολο στην εφαρμογή του. Δώσε του την ευκαιρία να σε αλλάξει και να σε βελτιώσει. Δεν υπάρχει λόγος να ζεις με το άγχος και τις στενοχώριες που σε εμποδίζουν να απολαμβάνεις μια ολοκληρωμένη, ενεργητική, και ευτυχισμένη ζωή!


Νο6 βιβλίο ψυχολογίας:
“Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ”.

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ
Συγγραφέας: Miller Alice
Εκδότης: Ροές
Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ
Σειρά βιβλίου: Ψυχολογία 
Αριθμός Σελίδων: 219
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γερμανικά

Σύνοψη του βιβλίου:
Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ… Όταν αρρωσταίνουμε, όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη, όταν υποκύπτουμε στη νευρική ανορεξία ή σε κάθε είδους εθισμό από ουσίες… μαίνεται μέσα μας μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα σ’ αυτό που αισθανόμαστε και σ’ αυτό που θα θέλαμε να αισθανθούμε. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σώμα μας, που διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας, και ιδιαίτερα της κακομεταχείρισης που ενδεχομένως έχουμε υποστεί από τους γονείς μας στην παιδική μας ηλικία και, από την άλλη, είναι το πνεύμα μας και η επιθυμία μας – σύμφωνα με τις επιταγές της Ηθικής και της παραδοσιακής διαπαιδαγώγησης – να αγαπούμε και να τιμούμε τους γονείς μας, ό,τι κι αν έχει συμβεί, ακόμη κι αν μας κακομεταχειρίζονταν. Το βιβλίο τούτο αναλύει με πολλά και ποικίλα παραδείγματα – αρκετά από τη ζωή μεγάλων συγγραφέων – τις επιπτώσεις, κάποτε δραματικές, αυτής της διαμάχης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους, σήμερα, υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε «καλά» παιδιά, εάν οι γονείς μας μας έχουν βλάψει και εάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον συναισθηματικό εκβιασμό. Ναι, σε μας εναπόκειται να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στα προειδοποιητικά σήματα που μας στέλνει το σώμα μας. Ναι, στο τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου που έχουμε να διανύσουμε προκειμένου να επανεξετάσουμε την ιστορία της σχέσης μας με τους γονείς μας, μπορούμε να βρούμε την πραγματική εσωτερική γαλήνη και ελευθερία.


Νο7 βιβλίο ψυχολογίας:
“Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία”.

Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία
Συγγραφέας: Beck Judith S.
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία
Σειρά βιβλίου: Βιβλ. Ψυχοθεραπείας 
Αριθμός Σελίδων: 464
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 24χ17
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά

Σύνοψη του βιβλίου:
Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία

Η ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΓΣΘ) είναι η ταχύτερα αναπτυσσόµενη µορφή ψυχοθεραπείας, αλλά και η ευρύτερα εφαρµοζόµενη σε όλο τον κόσµο, καθώς έχει αποδείξει την αποτελεσµατικότητά της σε µια πολύ µεγάλη ποικιλία ψυχικών διαταραχών. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το βασικό θεωρητικό πλαίσιο της ΓΣΘ καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αποτελεσµατική κλινική της άσκηση. Βοηθάει τους θεραπευτές να αναπτύξουν την κατανόηση του περιστατικού τους, να προγραµµατίσουν µια αποτελεσµατική θεραπευτική διαδικασία, να εµπλουτίσουν τις τεχνικές τους και να αντιµετωπίσουνάµεσα τυχόν δυσκολίες.

«Το βιβλίο της Judith Beck µε τίτλο “Εισαγωγή στη γνωστική θεραπεία”, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2004, ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχηµένο βιβλίο. Μεταφράσθηκε σε δεκάδες γλώσσες και έγινε το βασικό εγχειρίδιο κάθε γνωστικού συµπεριφορικού θεραπευτή –από τον άπειρο έως και τον έµπειρο θεραπευτή–, αλλά και κάθε εκπαιδευτικού προγράµµατος στη ΓΣΘ στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσµο. Η τεράστια πρόοδος της ΓΣΘ που έγινε στη διάρκεια των τελευταίων 15 περίπου ετών οδήγησε τη συγγραφέα να αναθεωρήσει το βιβλίο της. Η ύλη των κεφαλαίων έχει ξαναγραφεί σε πολύ µεγάλο ποσοστό και έχουν προστεθεί τρία νέα κεφάλαια. Επιπλέον, η Judith Beck προσωποποιεί τη θεραπευτική διαδικασία, καθώς µιλά πλέον ως θεραπεύτρια-επόπτρια σε πρώτο πρόσωπο, και κάνει την εµπειρία της ανάγνωσης ακόµη πιο άµεση, καθώς απευθύνεται στον αναγνώστη-θεραπευτή στο δεύτερο πρόσωπο.

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, το βιβλίο Εισαγωγή στη γνωστική συµπεριφορική θεραπεία γίνεται ακόµη καλύτερο από την πολύ καλή προηγούµενη έκδοσή του». ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΜΟΣ (Ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής. Ιδρυτικό µέλος, διπλωµατούχος και πιστοποιηµένος εκπαιδευτής/επόπτης της Academy of Cognitive Therapy)

Πηγή βιβλίων: Public