Ποιοι γίνονται άγγελοι; [απόψεις Θρησκειών]

Ποιοι γίνονται άγγελοι; Και τι λένε οι μεγάλες Θρησκείες στην ερώτηση: Οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν γινονται άγγελοι; Και ποια τα κριτήρια για να γίνεις άγγελος;

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να παρηγορήσουν κάποιον που θρηνεί, μερικές φορές λένε ότι ο αποθανών θα μπορούσε να είναι ένας άγγελος στον παράδεισο τώρα. Αν ένας αγαπημένος πέθανε ξαφνικά, οι τριγύρω μας, μπορεί να λένε ότι ο Θεός, πρέπει να έχει ανάγκη έναν άλλο άγγελο στον παράδεισο. Ένας καλός λόγος για το άτομο που πέθανε.

Αυτά τα σχόλια που οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι συχνά κάνουν, υπονοούν ότι άνθρωποι που γίνονται άγγελοι, είναι δυνατοί. Μπορούν όμως οι άνθρωποι να γίνουν άγγελοι μετά το θάνατό τους; Και Ποιοι γίνονται άγγελοι;

Μερικές δοξασίες και Θρησκείες λένε, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν άγγελοι. Ενώ άλλες λένε ότι είναι πράγματι, είναι δυνατό για τους ανθρώπους να γίνουν άγγελοι, στην μετά θάνατον ζωή. Αλλά τι λένε οι μεγάλες Θρησκείες στην ερώτηση: Οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν γινονται άγγελοι; Και ποια τα κριτήρια για να γίνεις άγγελος;

Χριστιανισμός:

Οι χριστιανοί θεωρούν τους αγγέλους και τους ανθρώπους ως εντελώς διαφορετικές οντότητες. Ο Ψαλμός 8:4-5 της Βίβλου δηλώνει ότι ο Θεός έχει κάνει τα ανθρώπινα όντα “λίγο πιο χαμηλά από τους αγγέλους”. Και η Βίβλος λέει στα Εβραϊκά 12:22-23 ότι δύο ξεχωριστές ομάδες συναντούν ανθρώπους όταν πεθαίνουν:

Οι άγγελοι, και τα “πνεύματα των ενάρετων γίνονται τέλεια”. Υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι διατηρούν τα πνεύματα τους και μετά το θάνατο αντί να γίνονται άγγελοι.

Χριστιανισμός

Ισλάμ:

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται ποτέ άγγελοι μετά το θάνατό τους. Καθώς οι άγγελοι είναι εντελώς διαφορετικοί από τους ανθρώπους. Ο Θεός δημιούργησε αγγέλους από το φως, πριν δημιουργήσει ανθρώπους, δηλώνει το ισλαμικό δόγμα.

Το Κοράνι αποκαλύπτει ότι ο Θεός δημιούργησε τους αγγέλους ξεχωριστά από τους ανθρώπους, όταν περιγράφει τον Θεό μιλώντας στους αγγέλους. Με την πρόθεσή του να δημιουργήσει ανθρώπους στο Αλ Μπακαρά στο 2:30 του Κορανίου. Σε αυτό το στίχο, οι άγγελοι διαμαρτύρονται για τη δημιουργία ανθρώπων, ρωτώντας το Θεό:

“Θα τοποθετήσετε στη Γη αυτούς που θα κάνουν αταξίες εκεί και θα χύσουν αίμα, ενώ εμείς θα γιορτάσουμε τους επαίνους σας και θα δοξάσουμε το ιερό σας όνομα;” Και ο Θεός απαντά, “Ξέρω τι δεν ξέρεις.”

Ισλάμ

Ιουδαϊσμός:

Στην εβραϊκή θρησκεία, οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι οι άγγελοι είναι ξεχωριστά όντα από τους ανθρώπους. Και το Ταλμούτ στη Γένεση Ραμπάχ 8:5 αναφέρει ότι οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν τους ανθρώπους. Και οι άγγελοι προσπάθησαν να πείσουν το Θεό ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργεί ανθρώπους ικανούς να αμαρτήσουν.

Το απόσπασμα αυτό επισημαίνει ότι:

“Ενώ οι άγγελοι στην Ιεραρχία τους, τσακώνονταν μεταξύ τους και διαφωνούσαν μεταξύ τους, ο Θεος δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο. Ο Θεός τους είπε, “Γιατί μαλώνετε; Ο άνθρωπος έχει ήδη γίνει!”

Ιουδαϊσμός

Κάποιοι Εβραίοι πιστεύουν ότι όταν πεθαίνουν, ανασταίνονται στον παράδεισο. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μετενσαρκώνονται για πολλές ζωές στη Γη.

Ινδουισμός:

Οι Ινδουιστές πιστεύουν στα αγγελικά όντα που ονομάζονται devas. Που μπορεί κάποτε να ήταν άνθρωποι σε προηγούμενες ζωές. Πριν εξελιχθούν μέσα από πολλές καταστάσεις συνείδησης, για να φτάσουν στη θεϊκή τους κατάσταση. Έτσι ο ινδουισμός λέει ότι είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μετατραπούν σε αγγέλους υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι μπορούν να μετενσαρκωθούν σε υψηλότερα πνευματικά επίπεδα. Και τελικά να επιτύχουν αυτό που ο Bhavagad Gita αποκαλεί στόχο κάθε ανθρώπινης ζωής στο σημείο 2:72:

Να γίνεις “ένας με το Ανώτατο.”

Ινδουισμός

Μορμονισμός:

Μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων της Τελευταίας Ημέρας (Μορμόνοι) δηλώνουν ότι οι άνθρωποι σίγουρα μπορούν να μετατραπούν σε αγγέλους στον παράδεισο. Πιστεύουν ότι το Βιβλίο του Μορμόνων υπαγορεύτηκε από τον άγγελο Μορόνι, ο οποίος ήταν κάποτε άνθρωπος αλλά έγινε άγγελος μετά το θάνατό του.

Οι μορμόνοι πιστεύουν επίσης ότι ο πρώτος άνθρωπος, ο Άδαμ, είναι τώρα ο αρχάγγελος Μιχαήλ και ότι ο βιβλικός προφήτης Νώε που έφτιαξε τη διάσημη κιβωτό, είναι τώρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Μερικές φορές η γραφή τους αναφέρεται σε αγγέλους ως ιερούς ανθρώπους, όπως η Alma 10:9 από το Βιβλίο των Μορμόνων, που λέει:

“Και ο άγγελος μου είπε ότι είναι ιερός άνθρωπος. Και πριν ξέρω ότι είναι ένας άγιος άνθρωπος, γιατί ειπώθηκε από έναν άγγελο του Θεού.”

Μορμονισμός