Sunday, April 27, 2025

Το πολύ φαγητό βλάπτει στην υγεία

Το πολύ φαγητό βλάπτει στην υγεία

Το πολύ φαγητό βλάπτει στην υγεία…Η μείωση της κατανάλωσης φαγητού,μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη μάθηση.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους, ενδέχεται ένα βαρύ γεύμα, να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας και κυρίως την καρδιά μας

  • Η κατανάλωση και η πέψη της τροφής, αυξάνουν τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και τις ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο. Και τα τρία φαινόμενα ασκούν καταπονήσεις στην καρδιά.
  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών. Με συνέπεια τη δημιουργία ενός θρόμβου, που μπορεί να αποφράξει μία αρτηρία και να οδηγήσει στο έμφραγμα.
  • Η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία φυσιολογικά σημειώνεται έπειτα από την κατανάλωση άφθονης τροφής, μειώνει τη φυσιολογική χαλάρωση των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Είναι γνωστό πως η χρονιά πολυφαγία και η συσχετιζόμενη με αυτή παχυσαρκία, φέρουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου.

Το πολύ φαγητό βλάπτει στην υγεία και η παρορμητική κατανάλωση τροφής είναι ο,τιδήποτε καταναλώνουμε πέρα από την πείνα και τον κορεσμό μας. Ορίζει την κατάσταση που τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε, αλλά από παρόρμηση. Κοντά σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται και η υπερκατανάλωση. Λέμε ότι υπερκαταναλώνουμε τροφή όταν ναι μεν πεινάμε και τρώμε, αλλά συνεχίζουμε ακόμα κι όταν έχουμε χορτάσει.

Η πολυφαγία και το πολύ φαγητό βλάπτει στην υγεία:

Η πολυφαγία, είναι ακόμη πιο προχωρημένη κατάσταση από την υπερκατανάλωση. Το άτομο δεν έχει επαφή με την αίσθηση της πείνας ή του κορεσμού. Τρώει ασυνείδητα, καταβροχθίζοντας τα πάντα και θεωρεί ότι αυτό είναι μια κακή συνήθεια ή έλλειψη δύναμης θέλησης. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που υποβόσκει.

Ωστόσο η πολυφαγία, είναι απλά ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης που υπάρχει στην ζωή μας. Όπως όταν καταπιέζουμε συναισθήματα ή είμαστε δυστυχισμένοι ή εργαζόμαστε σε μια δουλειά, που δεν μας αρέσει. Συνεπώς, ακόμα και με την πολυφαγία, πρώτα ασθενεί το αιθερικό σώμα με το συναίσθημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να ψάξουμε παρηγοριά στο φαγητό. Μιας και έχει την ικανότητα να μας ¨μουδιάζει¨ εγκεφαλικά. Και να μας κάνει να ξεχνάμε τον πόνο, την θλίψη, τον θυμό ή την απογοήτευση. Και όπως έχουμε αναφέρει, ο φόβος είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που επηρεάζει και καθορίζει τις σέψεις μας.

Υπάρχουν άπειρες μελέτες που αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι, οι υπερβολές, μπορεί να βλάψουν πολύ σοβαρά την υγεία. Και μάλιστα πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεται ο κόσμος…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *