Κρατήστε τα πιστεύω σας για εσάς. Κάθε ψυχή έχει την δική της εξελικτική πορεία.
Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή, να μπορείτε να έχετε μία πολύ προσωπική σχέση με τη θρησκεία, την πνευματικότητα και τον Θεό. Το να μοιράσεις τα θρησκευτικά σου πιστεύω με άλλους πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και προβλήματα. Συνεπώς, κρατήστε τα πιστεύω σας για εσάς.
Ο λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό είναι ότι, ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο σύστημα πεποιθήσεων. Έχει διαφορετική ανατροφή από εσάς, καθώς και διαφορετική παιδική ηλικία. Τα βιώματα σαφώς και παίζουν σημαντικό ρόλο στο θέμα πίστη. Υπάρχει όμως και μία βιολογική πλευρά πάνω σε αυτό. Ο εγκέφαλός μας, εκτός του ότι έχει φτιαχτεί να ξεχνά, είναι επίσης σχεδιασμένος, να κάνει δύο πράγματα όταν συναντούμε άτομα με διαφορετικά πιστεύω.
- Το πρώτο πράγμα είναι να απορρίπτει την διαφορετική άποψη.
- Ενώ από την άλλη, υπάρχει και η συγκαταβατικότητα, δηλαδή ο ίδιος ο εγκέφαλος τείνει να συνεργαστεί και να συμβιβαστεί, με τα πιστεύω του άλλου.
Ουσιαστικά, είναι σαν να έχουμε δύο εγκεφάλους. Ο ένας είναι ο “καχύποπτος” και “εγωιστικός” εγκέφαλος. Και ο άλλος είναι, ο “ευγενικός” και “συγκαταβατικός”.
Όταν λοιπόν καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, για την πίστη και για την ηθική, ποιος από τους δύο εγκεφάλους πιστεύετε ότι θα νικήσει; Ο εγωκεντρικός εγκέφαλος; Ή αυτός που συνεργάζεται;
Ο εγωκεντρικός εγκέφαλος και αυτός που συνεργάζεται:
Η απάντηση πάντα έρχεται μέσα από το συναίσθημα. Από το πώς νιώθουμε, την ώρα που ακούμε και βλέπουμε πράγματα, τα οποία δεν είναι σύμφωνα, με τις δικές μας θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αν επιτρέψετε στο θυμό και τον φόβο να κυριαρχήσουν, θα χάσετε την ικανότητα σας να σκεφτείτε λογικά.
Συνεπώς δεν θα ενεργήσετε με συμπόνια. Και ούτε θα κάτσετε να ακούσετε τον άλλον και τα θρησκευτικά του πιστεύω. Ουσιαστικά ο θυμός και ο φόβος, είναι αυτά που αλλάζουν τον εγκέφαλο, από τον εγωιστικό, στον συγκαταβατικό “χαρακτήρα” του. Ο θυμός και ο φόβος είναι αυτός, που μας κάνει ακόμα πιο δύσπιστους. Και τελικά, μας επηρεάζει αρνητικά, στη συμπεριφορά μας, όσο αφορά τα πιστεύω του άλλου, σε σχέση με τα δικά μας… Δεν ωφελεί όμως ποτέ την καρδιά, ούτε την ψυχή…