Σαφώς και κάπου θα έχετε δει το σύμβολο Yin-Yang. Αλλά ξέρετε τι πραγματικά σημαίνει ως σύμβολο στον Ταοισμό;
Ποιο είναι το γιν και ποιο το γιανγκ; Ειναι μια κλασική ερώτηση που μας μπέρδευε συχνά κι εμάς…. Οι βασικές αρχές του Γιν και του Γιανγκ έχουν μια μακρά και συναρπαστική ιστορία. Στο aggeloi.gr λατρεύουμε την έννοια και σημασία των συμβόλων, για αυτό και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά κομμάτια από αρθρογραφία για το Yin Yang στο παρακάτω άρθρο. Διαβάστε το για να μάθετε:
- Τις διαφορετικές έννοιες του γιν και του γιανγκ.
- Τι σημαίνει το σύμβολο yin yang και γιατί εμφανίζεται έτσι;
- Μια σύντομη ιστορία του γιν και του γιανγκ (αυτό το σύμβολο υπάρχει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε!)
- Πώς οι αρχές του Yin Yang έχουν χρησιμοποιηθεί από πόλλους. Από πολιτικούς μέχρι διακοσμητές εσωτερικών χώρων! Και κλασικά εσείς όπως κι εμείς, θα το βλέπετε πιο συχνά σε σχολές πολεμικών τεχνών!
Τι σημαίνει το Yin Yang [Γιν και Γιανγκ];
Το Γιν και το Γιανγκ (ή 陰 και 陽 με παραδοσιακούς κινέζικους χαρακτήρες) αντιπροσωπεύουν τη δυαδικότητα. Ή την ιδέα ότι δύο αντίθετα φυσικά στοιχεία μπορούν στην πραγματικότητα να υπάρχουν σε αρμονία και να αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι η ίδια ιδέα πίσω από αποσπάσματα όπως: “Δεν μπορεί να υπάρξει φως χωρίς σκοτάδι”.
Το Γιν (το μαύρο τμήμα) και το γιανγκ (το λευκό τμήμα) αντιπροσωπεύουν το καθένα διαφορετικές ιδιότητες.
Στο παρακάτω πίνακα έχουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύει το καθένα. Θα δείτε ότι, για κάθε ένα, το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύουν ένα ζεύγος αντιθέτων, όπως το μαύρο και το άσπρο, το φως και η σκιά, ο βορράς και ο νότος κ.λπ.
Το Yin Yang [Γιν και Γιανγκ] στον Φυσικό μας κόσμο και στην καθημερινότητα:
Yin | Yang |
Μαύρο | Άσπρο |
Σκιά | Φως |
Θηλυκό | Αρσενικό |
Φεγγάρι | Ήλιος |
Παθητικό | Ενεργητικό |
Κρυφό | Φανερό |
Αρνητικό | Θετικό |
Βόρειο | Νότιο |
Ακινησία | Κίνηση |
Χαμηλό | Υψηλό |
Κρύο | Ζεστό |
Νύχτα | Ημέρα |
Νερό | Φωτιά |
Παλιό | Νέο |
Μαλακό | Σκληρό |
Μονοί αριθμοί | Ζυγοί αριθμοί |
Κοιλάδα | Βουνό |
Φτωχός | Πλούσιος |
Τι αντιπροσωπεύει το σύμβολο του Yin Yang;
Το σύμβολο του yin yang αναφέρεται συχνά ως “taijitu” στην Κίνα. Είναι ένα οικείο σύμβολο που πιθανότατα έχετε δει πολλές φορές σε κοσμήματα, ρούχα, σημειωματάρια κ.λπ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του συμβόλου, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι ένας κύκλος που αποτελείται από δύο συμπλεκόμενους στροβίλους/δάκρυα. Ένα μαύρο και ένα λευκό. Κάθε στροβιλισμός έχει μια κουκίδα του αντίθετου χρώματος μέσα του.
Το σύμβολο yin yang αντιπροσωπεύει τη διασύνδεση του κόσμου, ιδιαίτερα του φυσικού κόσμου. Δεν μπορεί να υπάρξει θετικό χωρίς αρνητικό, το ανοιχτό χωρίς το κλειστό, το φως χωρίς την σκιά. Το ίδιο το σύμβολο του yin yang απεικονίζει αυτή την αλληλοσυσχέτιση.
Κοιτάζοντας το σύμβολο, μπορείτε να δείτε ότι δεν έχει κάποια ευθεία γραμμή που να διέρχεται από το κέντρο και να δείχνει το χάσμα μεταξύ γιν και γιανγκ. Στο εσωτερικό, η διαχωριστική γραμμή έχει ένα απαλό σχήμα S. Δείχνει πώς το γιν και το γιανγκ συνδέονται και ρέουν συνεχώς μέσα και έξω, το ένα μέσα στο άλλο. Στην κορυφή του συμβόλου, καθώς το γιανγκ διογκώνεται, το γιν συστέλλεται. Στο κάτω μέρος, το γιν διογκώνεται καθώς συστέλλεται το γιανγκ. Η ιδανική κατάσταση είναι όταν υπάρχει ίση ισορροπία μεταξύ των δύο… Τότε επιτυγχάνεται η τέλεια αρμονία.
Μέσα στο σύμβολο Yin Yang, όχι μόνο τα λευκά και μαύρα τμήματα ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους για να σχηματίσουν έναν κύκλο, αλλά το καθένα έχει έναν μικρό κύκλο του άλλου χρώματος μέσα του για να δείξει περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ των δύο. Οι μικροί κύκλοι δείχνουν επίσης ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σε όλα τα γιν, υπάρχει λίγο γιανγκ και το αντίστροφο. Αυτό δείχνει την σχέση μεταξύ των δύο.
Ο εξωτερικός κύκλος του συμβόλου γιν γιανγκ αντιπροσωπεύει το σύνολο του σύμπαντος. Δείχνει ότι το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύουν όλα όσα γνωρίζουμε, καθώς και τα πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε.
Μια σύντομη ιστορία του συμβόλου Γιν Γιανγκ
Η έννοια του γιν και γιανγκ υπάρχει για χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά στους δύο όρους βρέθηκε σε οστά χρησμού. Τα οστά χρησμού είναι ένα “κινέζικο αρχείο από οστά [κέλυφος χελώνας]” που αναφέρονταν στα διαφορετικά μέρη της φύσης.
Ένα σχολείο με το όνομα «σχολείο Γινγιάνγκ» αναπτύχθηκε περίπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν και δίδαξε τις αρχές της ισορροπίας και των προτύπων. Γύρω στο 100 μ.Χ. δημιουργήθηκε το πρώτο λεξικό των κινεζικών χαρακτήρων. Σε αυτό, το γιν αναφερόταν ως μια κλειστή πόρτα, ή σκοτάδι και βόρια όχθη ενός ποταμού. Αντίστοιχα, η νότια πλευρά ενός βουνού είναι το γιανγκ. Που αναφερόταν και ως ύψος, φωτεινότητα. Ένα άλλο πρώιμο καταγεγραμμένο παράδειγμα των όρων γιν και γιανγκ που εμφανίζονται μαζί, αναφέρεται στο γιν ως σκιώδης πλευρά ενός λόφου και το γιανγκ ως ηλιόλουστη πλευρά του λόφου.
Δυναστεία Zhou, Κομφούκιος και ο Λάο Τσου με τον Ταοισμό:
Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou (1050–771 π.Χ.), οι έννοιες του γιν και του γιανγκ εξαπλώθηκαν ευρύτερα και άρχισαν να συνδέονται με φιλοσοφικές ιδέες. Φιλόσοφοι όπως ο Κομφούκιος και ο Λάο Τσου άρχισαν να ενσωματώνουν τις αρχές του γιν και του γιανγκ στις διδασκαλίες τους.
Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που το γιν και το γιανγκ έγιναν σημαντικό μέρος του Ταοϊσμού (μερικές φορές αποκαλείται και «Νταοϊσμός»). Με την πάροδο του χρόνου, το σύμβολο yin yang έχει γίνει ένα από τα πιο κοινά ταοϊστικά σύμβολα. Και εμφανίζεται συχνά σε ταοϊστικούς ναούς, άμφια και θυμιατήρια.
Με την πάροδο των αιώνων, οι αρχές του γιν και του γιανγκ έγιναν μέρος πολλών διαφορετικών πτυχών του κινεζικού και ανατολικοασιατικού πολιτισμού (θα συζητήσουμε μερικές από αυτές περισσότερο στην επόμενη ενότητα).
Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία προέλευσης για το σύμβολο γιν γιανγκ και είναι άγνωστο ποιος το δημιούργησε πρώτος. Ωστόσο, ήταν σίγουρα σε χρήση γύρω στο 1000 μ.Χ., όταν έγινε δημοφιλής από τον φιλόσοφο της δυναστείας Σονγκ, Zhou Dunyi. Για αρκετές δεκαετίες, ιδιαίτερα στις δεκαετίες 1970-1990, ήταν ένα κοινό σύμβολο που περιλαμβάνεται στα κοσμήματα, στα μπλουζάκια κ.λπ. Πολλοί άνθρωποι που το φορούν δεν γνωρίζουν όλη την ιστορία ή το νόημα πίσω από το σύμβολο αυτό, αλλά εκτιμούν ότι το σύμβολο αυτό αντιπροσωπεύει την ισορροπία και την αλλαγή.

Βασικές αρχές του Γιν Γιανγκ
Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό νόημα του γιν και του γιανγκ; Το σύμβολο yin yang αντιπροσωπεύει μια ποικιλία διαφορετικών αρχών, καθεμία από τις οποίες είναι σημαντική στον Ταοϊσμό.
Παρακάτω εξηγούμε πέντε από τις πιο σημαντικές αρχές και συμβολισμούς:
1: Μαζί, το Γιν και το Γιανγκ σχηματίζουν ένα σύνολο
Το Γιν και το Γιανγκ αντιπροσωπεύουν αντίθετες δυνάμεις που, όταν ενωθούν, αντιπροσωπεύουν τα πάντα στον φυσικό κόσμο. Μαζί αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές όψεις του κόσμου. Και τον τρόπο που πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένος για να είναι ολοκληρωμένος.
2: Ούτε το Γιν ούτε το Γιανγκ μπορούν να είναι πλήρως κυρίαρχα
Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Όπως η κίνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανάπαυση ή η σκιά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον ήλιο. Και το γιν και το γιανγκ πρέπει πάντα να είναι παρόντα. Και το ένα δεν είναι ανώτερο από το άλλο.
3: Μια ισότιμη ισορροπία δημιουργεί την αρμονία
Το ιδανικό σενάριο είναι το γιν και το γιανγκ να είναι τέλεια ισορροπημένα. Και το καθένα να έχει ίσο μερίδιο στο σύνολο. Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει αρμονία και ισότητα στον κόσμο.
4: Το Γιν και το Γιανγκ δεν είναι ποτέ στατικά [τα πάντα ρει…]
Η ισορροπία μεταξύ γιν και γιανγκ αλλάζει πάντα και συνέχεια. Αυτός είναι ο λόγος που τα δύο τμήματα φαίνονται σαν να ρέουν μέσα και έξω. Το ένα από το άλλο στο σύμβολο του yin yang. Δεν υπάρχει ποτέ σημείο όπου το γιν και το γιανγκ σταματούν να κινούνται. Με τον ίδιο τρόπο που η ποσότητα του φωτός και του σκότους αλλάζει πάντα καθώς ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε μέρα [ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ].
5: Εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία
Μερικές φορές, μόλις επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ γιν και γιανγκ, κάτι έξω από το σύστημα μπορεί να τη διαταράξει. Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (εξηγείται περισσότερο παρακάτω). Οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία μέσα σε ένα σώμα και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Πώς χρησιμοποιούνται οι αρχές του Γιν Γιανγκ;
Η έννοια του γιν και του γιανγκ εξαπλώθηκε σε πολλές πτυχές του κινεζικού πολιτισμού. Και εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολική Ασία και, τελικά, στον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι αρχές του γιν γιανγκ σε οτιδήποτε. Από την φιλοσοφία, μέχρι την αρχιτεκτονική και την μάχη.
Πολεμικές τέχνες
Πολλοί τύποι πολεμικών τεχνών που έχουν την προέλευσή τους στην Κίνα, όπως το Τάι τσι [ ή Τσι Γκονγκ], κάνουν χρήση του γιν και του γιανγκ. Η ισορροπία Γιν Γιανγκ που προωθεί το Τάι Τσι είναι σημαντική κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Για παράδειγμα, για να είναι κανείς επιτυχημένος στο Τάι τσι, πρέπει να κατανοήσει τόσο την κίνηση όσο και την ακινησία. Την επίθεση και την άμυνα, τα αντίθετα που αντιπροσωπεύουν το γιν και το γιανγκ.
Feng Shui
Το φενγκ σούι είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την αρχαία Κίνα. Χρησιμοποίησε την ιδέα των ενεργειακών δυνάμεων για να λάβει αποφάσεις με τον τρόπο προσανατολισμού των κτιρίων. (Από όπου προέρχεται η σύγχρονη χρήση του – ως κατευθυντήριες γραμμές εσωτερικού σχεδιασμού). Σύμφωνα με το φενγκ σούι, υπάρχει μια αόρατη δύναμη (γνωστή ως «τσι») που ενώνει τους ανθρώπους, τη γη και το σύμπαν. Το Γιν και το Γιανγκ αποτελούν μέρος αυτής της δύναμης. Και για να υπάρχει σωστό φενγκ σούι, τα κτίρια θα πρέπει να χτίζονται και να ευθυγραμμίζονται σύμφωνα με τα πεδία δύναμης του γιν γιανγκ. Έτσι ώστε να επιτυγχάνουν την σωστή ισορροπία με την Φύση και την ενέργεια ΤΣΙ.
Παραδοσιακή κινεζική ιατρική
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το σώμα θεωρείται υγιές όταν το yin και το yang βρίσκονται σε ισορροπία. Διαφορετικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το στρες και η ρύπανση μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και να προκαλέσουν είτε κυριαρχία του γιν είτε κυριαρχία του γιανγκ. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο αρρωσταίνει επειδή το σώμα του δεν είναι πλέον σε αρμονία. Ο ιατρός πρέπει να καθορίσει εάν ένα από τα δύο, το γιν ή το γιανγκ έχει κυριαρχήσει, ώστε να εργαστεί [συνήθως με βελονισμό και διατροφή ή ρέικι] για να αποκαταστήσει την ισορροπία.
Κομφουκιανισμός
Τα κείμενα του Κομφουκιανισμού ανέφεραν συχνά τις αρχές του γιν και του γιανγκ. Διαδόθηκαν ευρύτερα από τον Dong Zhongshu, πολιτικό και φιλόσοφο της δυναστείας Χαν. Ενσωμάτωσε τις ιδέες του γιν και του γιανγκ στον Κομφουκιανισμό.
Πριν, το γιν και το γιανγκ θεωρούνταν κυρίως σύμβολα της φύσης και της ισορροπίας της, αλλά ο Zhongshu δημιούργησε ένα ηθικό πλαίσιο για το γιν και το γιανγκ. Δηλώνοντας ότι ήταν ηθικό καθήκον του ατόμου να προάγει την αρμονία και την ισορροπία τόσο μέσα στον εαυτό του, όσο και στον κόσμο γενικότερα.
Μερικοί Κομφουκιανιστές άλλαξαν επίσης τις αρχές του γιν γιανγκ για να ταιριάζουν με τους δικούς τους σκοπούς. Για παράδειγμα, παρόλο που είναι θεμελιώδης αρχή του γιν και του γιανγκ ότι κανένα δεν είναι κυρίαρχο ή πιο ισχυρό από το άλλο, ορισμένοι Κομφουκιανιστές θεώρησαν το γιανγκ ανώτερο. Και το χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν την κυριαρχία των ανδρών στις γυναίκες (που συνδέονταν με το γιν).
Ι Τσινγκ
Το I Ching είναι ένα μαντικό κείμενο από την αρχαία Κίνα και μια από τις πρώτες γραπτές πηγές γιν και γιανγκ που χρησιμοποιήθηκαν. Το I Ching μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαντεία, όπου διαφορετικά εξάγραμμα και ακολουθίες εξαγραμμάτων έχουν διαφορετικές σημασίες. Στο Ι Τσινγκ, το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύονται το καθένα, από τρεις οριζόντιες γραμμές:
- οι γραμμές του γιν είναι σπασμένες και
- οι γιανγκ είναι συμπαγείς.
Διαφορετικοί συνδυασμοί γραμμών yin και yang οδήγησαν στη δημιουργία 64 εξαγραμμάτων. Τόσο ο Ταοϊσμός όσο και ο Κομφουκιανισμός υιοθέτησαν αργότερα πολλές ιδέες του I Ching .
Περίληψη: Τι σημαίνουν Γιν και Γιανγκ;
Τι είναι λοιπόν το γιν και το γιανγκ;
Είναι δύο έννοιες που, μαζί, αντιπροσωπεύουν την ανάγκη για ισορροπία, αντίθετες δυνάμεις και αλλαγή. Και ποιο είναι το γιν και ποιο το γιανγκ; Το Γιν (το μαύρο τμήμα του συμβόλου) αντιπροσωπεύει τις σκιές, τη θηλυκή ενέργεια και γενικά την πιο μυστηριώδη πλευρά των πραγμάτων. Το Yang (το λευκό τμήμα του συμβόλου) αντιπροσωπεύει τον ήλιο, την αρσενική ενέργεια και πράγματα που είναι πιο “ανοιχτά”.